Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupost - nedostatek soudnosti

Hloupost je jako nemoc, která nás zatracuje a my se jí poddáváme. Chybujeme, stydíme se za své chyby a bojíme se přiznat, že jsme se stali obětí podvodu. Zatímco hlupáci, neznalí takovýchto pocitů, se nám smějí a užívají si na úkor nás všech ostatních, děláme si vrásky o přežití doby, potřebné k procitnutí.

 

Hloupost či stupidita je opak chytrosti či moudrosti. Hlupák je člověk, jenž má nedostatek inteligence, pochopení, rozumu, vědomostí, důvtipu i poznání. Hloupost je projevem omezenosti. Podle Immanuela Kanta je hloupost nedostatkem soudnosti. Hloupost je také dávána do souvislosti s nevědomostí a nedbalostí.     Viz Wikipedie

Hlupák je zdrojem Zla a špatností, které jsou příčinou rozkladu společnosti a utrpení většiny jejich členů. Člověk méně chytrý a méně inteligentní může mít spoustu vědomostí, které získal, mimo jiné, také svým vzděláním, ale protože měl vždy omezené schopnosti vnímání, nenaučil se myslet a tudíž jeho omezenost je dána především neschopnosti předvídat události, které můžou nastat z jeho rozhodnutí, byť s dobrým záměrem. Mnohdy je pro něj vodítkem jeho myšlení lidský vzor, nebo metodika, bez zjišťování vztahů podmínek, které se zpravidla pak stanou příčinou doprovodných špatných událostí, ale také nevědomým celkovým uskutečněním Zla. Takovýto nedostatek soudnosti dává velké možnosti především záškodníkům a manipulátorům, zvláště při většinovém schvalování a kolektivní neodpovědnosti.

     Pro některé lidí je problémem rozpoznání hlouposti.

      První nejbolestnější způsob rozlišení hlouposti od racionálního, správného jednání je, že jednoduše všichni dopustíme přemnožení špatností, které pak již nedokážeme snášet a nakonec i ten nejzazší hlupák rozpozná, že cesta, po které kráčíme, není dobrá. Dokonce i takové činy, jako je rozkrádání, tunelování, podvody, lží a korupce, což vysmátí hlupáci pokládají za projev svých schopností a vstupenkou mezi vyšší vrstvu společnosti, stanou se neúnosnou přítěží společnosti a příčinou budoucí katastrofy, která se stává čím dál, tím více pravděpodobnější.

      Druhou možnosti, jak rozpoznat hloupost, je uvědomit si a jednat dle poznání našich předků, jejich moudra a desatera Božích přikázání. Myslím, že většina z nás si uvědomuje, že jejich porušení vždy vede ke strádání z hlouposti. V našem případě již na to doplácíme všichni, i ti, kteří se chtěli starat jen sami o sebe s tím, že se jich nic jiného netýká.

Tam, kde se daří špatnostem, je proviněním jednat čestně!

                                                                                             Publilius Syrus

      Naplňujeme dny 21.století, o kterém jsme snili a mnozí pamětníci si vzpomenou také na konkrétní podobu, mnohokrát v minulosti popsaných snů o budoucnosti. Nicméně, přežití roku 2000 se stálo naší realitou. Bohužel, politickou přeměnou jsme však přesedlali z koně na osla. Skutečnosti, které jsme měli za zásadní a chytrými lidmi neporušitelné, byly porušeny.

      Hlupákům byla dána volnost a možnost všeho, co je jen napadne.

      Vytvářejí tak, mnohdy neúmyslně, podmínky, pro stále větší morální a hospodářský úpadek, kterého jsme svědky. Ten, kdo si myslí, že nějak samo se to srovná, velmi se mýlí. Lidé, kteří již započali pro sebe výnosnou činnost, nepřestanou a neuznají nikdy svůj omyl, ani kdyby ostatní spoluobčané sebevíce strádali. Oni již totiž většinou ukázali, že jejich schopnost obohacování, není v podnikatelské myšlence, nebo-li záměru, prospěšného společnosti, ale v tvrdé bezcitnosti a nelidském chování. Příčina jejich úspěchů čí neúspěchů není v tom, že někdo z nich dostál nebo nedostál nějaký nápad, ale v tom, že oni jsou schopni všeho. Pro nás ostatní jsou většinou tyto nápady nerealizovatelné, především z morálních důvodů nebo z předvídání špatností, které můžou s velkou pravděpodobností nastat, což oni nerozpoznávají a dost možná někteří to chápou jako  podnikatelské riziko. Nebo, jak někteří kritici poznamenávají, že asi dostali za to zaplaceno. Tím je to ještě horší, protože z hlupáka se stává navíc darebák. Nicméně to všechno a okolnosti, např., že to voliči tolerují, jim nejen nahrává, ale také mladým následovníkům ukazuje cestu, jak na to, jako příklad.

      S takovým stavem se žádný člověk, byť jen s troškou soudnosti, nemůže smířit. Hledání způsobu, jak se zbavit hlouposti, nás přivádí na myšlenku, pranýřování hlupáků tak, aby oni sami se začali stydět a mít strach z toho, že se budou muset za svá přihlouplá rozhodnutí veřejně zodpovídat. Takovým prvním maličkým krůčkem je např. psaní blogů.

      V naší společnosti lidé mají nebohou vlastnost, více či méně, přenechat moc nad svým osudem někomu, kdo je povede. Když se jim daří, tak jej oslavují, a když jim přinese utrpení, tak reptají a poslušně čekají, až je někdo zachrání. Nějaká falešná tolerance, nebo někdy strach o práci způsobuje, že vyčkáváme. Ani příklady ze zahraničí, ani naší slavní předkové, kterých bychom se měli vážit, nejsou pro nás dostatečným vzorem.

      Přesto většina z nás věří v přežití všeho Zla, které nás zřejmě čeká a není asi momentálně v naších silách jej odvrátit.

       

Každý člověk chybuje, jen hlupák však v omylu setrvává!

                                                                                            Cicero

A pro ty, kteří se do ničeho nechtějí vměšovat:

"Člověk až  tehdy kope studnu, když mu žízeň svírá hrdlo!"

Autor: Milan Slatinský | sobota 9.3.2013 18:10 | karma článku: 12,26 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz