Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupost - zdravý rozum padne, kde byrokrat vládne!

K lepšímu zítřku nás dovedou ti, kteří něco umí, nikoliv ti, kteří přes svoji hloupost jsou zahledění do sebe s touhou po penězích a moci. Vždyť většina z nás si uvědomuje hlubší význam člověka a jeho poslání! Klást otázky a hledat odpovědí na to, co nám prospívá nebo škodí, může jen vnímavý a myslící jedinec. Snad největší hlouposti je zmaření života člověka, který nenalezl odvahu se postavit proti Zlu, jenž ho nakonec zahubilo. Administrativa ve vyvážené míře je samozřejmě užitečná a potřebná, pokud nezačne potírat rozhodování tvůrčích lidí při budování svého žití, domova, své země nebo dokonce odporovat přírodním zákonům, čehož jsme v dnešní době svědky.

      Od padesátých let minulého století nám enormně roste a roste byrokracie. Její členové – byrokrati nám ukázali, za celou tu dobu do dnešních dnů, jasně, jak málo lidské moudrosti a racionálního uvažování se v nich skrývá. Navzdory svému vzdělání, které nejrůznějším způsobem zdůrazňují, zůstává po nich destrukce obrazu, již v dobrém směru dosaženého.

      Marně se snažíme jmenovat jediný obor, jediný směr vývoje společenství, který by nebyl negativně poznamenán jejich činností. Ti, kteří by chtěli odlišit v této spojitosti byrokraty od politiků, budou muset vzít na vědomí, že se jim to nemůže u nás nikdy podařit. Stačí si vzpomenout na dobu, kdy rozvoj byrokracie začal nabývat na síle, tj. „starý režim“! Politická moc a růst počtu byrokratů má od těch dob přímou souvislost s upevňováním moci.

      Pro tvůrčí občany to znamenalo a znamená i dnes nesvobodu a znemožnění tvůrčí práce. Lidé chamtiví a opití svým mocenským postavením, nejsou schopní racionálního přemýšlení. Dlužno také říci, že mnozí si musí uvědomovat a také si asi uvědomují, že na přispění, ke zlepšování našeho žití, prostě nemají a tudíž po ztrátě společenské pozice by jen stěží dosáhli životní úrovně, byť jen průměrné. Proto je pro nás pochopitelné, že se drží u moci jako „klíště“ a vyhledávají ve společnosti užitečné idioty, kteří jim zajišťují, alespoň nějakou podporu. To má samozřejmě také vliv na celé jejich úřady, neboť je dnes již známým pravidlem, že svoje podřízené vybírají, nikoliv podle schopností, ale právě z řad svých příznivců - pochlebovačů.

      Důvod je prostý! Nejde jim o blaho národa, ale o své vlastní přežití! Proto jsou schopní podpořit jakékoliv zákony a okamžitý dopad na občany, dopad na jejich budoucnost nebo rozkvět naší země je mírně řečeno nezajímá. Sebejistota jejich počínání je pro zbytek národa urážející, již jen při slovních projevech a manipulacích, které nás bezprostředně ještě nezasahují, ale v nejbližší době údajně zasáhnou. V našem případě však již občané léta strádají. Denně jsou postihování, hnaní do krajních životních situací (dokonce umírají) a to v takovém počtu, že je až k nevíře, co si všechno necháme líbit, zvláště, když vidíme hlavní aktéry s úsměvy a bez výčitek svědomí.

      Myslím, že je u nás dost lidí, kteří si dokážou spojit „starý režim“ a vývoj byrokracie do dnešních dnů. Zdůraznit bych chtěl byrokraty především po roce 1968, tj. ty kolaborující s okupanty, kteří v té době dostali příležitost ukázat, jak obratně dokážou převlíkat kabát. Tito lidé a jejich potomci dostali možnost být v pravý čas na pravém místě v roce 1989 a následném zhasnutí světel. To nemluvíme o tom, že jen oni měli právo na vyšší vzdělání, že oni rozhodovali o nesvobodě ostatních a dost možná hráli nějakou záškodnickou hru k psychickému zlomení občanů.

      Dnešní stav enormního nárůstu byrokracie ukazuje na velkou poziční politickou výhodu těch, kteří se střídají u moci. Statistiku veřejnosti nechtějí ukázat, ale všichni cítíme, že byrokratů a dalších státních zaměstnanců, včetně politických pracovníků, je již jistotně většina z nás, tj. občanů produktivního věku v naší společnosti.

Takovíto lidé jsou závislí na těch, kteří jsou u moci a mají také spoustu zvýhodnění proti dalším řadovým spoluobčanům. Nemůžeme se divit, když u některých shledáváme dvojí nebo trojí tvář, nebo u těch horlivých, užitečných idiotů, prosazování přesvědčení, přenesených od svých autorit – nadřízených úředníků nebo politiků.   

      V současné době stojíme před nemocnou společnosti, kde lidskost a život jedince pozbývá význam, pokud ovšem nepatří mezi „elitu“ národa, jak sami sebe označují, ti z té jmenované první poloviny (asi dnes již většinové) společnosti. Morální pokleslost se přenáší na mladé generace a je patrná, v čím dál, tím větším úpadku.

      Kdyby vstali z mrtvých naší předkové, nestačili by se divit. Jedním z projevů zklamání by jistě byly věty:

„Žili jsme jinak a lépe! Jak jste jen mohli …! Co jste z našeho odkazu udělali?“ a dost možná, že by nám k tomu sdělili svoje poznání, pro nás dosud nepoznané.

      Byrokracie stojí proti tvůrčím lidem jako chobotnice, jejíž chapadla zasahují každého jedince společnosti. Na jedné straně vytváří logické odůvodnění svých činů, a na druhé straně působí jako parazit, vysávající svoji oběť, v našem případě, zbytek tvůrčí společnosti, která je stále v menší a menší menšině.

      Mít dobře placené, teplé místečko na straně byrokracie s kolektivní neodpovědností nebo jen dílčí odpovědnost z jednoho šuplíku do druhého.

Řekněte sami. Komu by se také chtělo býti v tvůrčí polovině (tj. té, která něco umí, nikoliv té, která vydělává peníze teď tu a zítra zase tam.), žít v nejistotě, často v chudobě a nechat se buzerovat v mnohém těmi, dobře známými, kteří svoji neznalost a neschopnost zakrývají arogancí moci v nejrůznější podobě. (Aktéři Zla však také nezůstanou zkrátka. Stejně jako ostatní paraziti zahynou zároveň se svou obětí, pokud si nenajdou jinou.)

      Dnes vidíme stále jasněji, že úpadek a morální pokleslost je důsledkem chybného vývoje, který má svůj počátek v samém začátku „starého režimu“, ale který byl také strůjcem mnohého dobrého, pozitivního, jenž byrokraté a chamtivci zničili, zahubili a zahubí svou hloupostí i nás.

      Rok 1968 nám dál, naposled naději lepšího žití a jeho posrpnové událostí oddělily a znemožnily ty, kterým záleželo na prosperitě našeho národa, umlčely řadové občany, a posílily kolaboranty, pokrytce, lháře a dobrodruhy.

       Popisem doby a důkazem touhy po návratu k lidským hodnotám, jenž vyznávali naší předkové, je zcela jistě dokument „Dva tisíce slov“ od spisovatele Ludvíka Vaculíka, který vyšel 27.června 1968, a jehož úvodní část uvádím. Především mladí lidé by měli si jej pozorně přečíst. V plném znění je přístupný z vyhledavačů internetu.

Dva tisíce slov, které patří dělníkům, zemědělcům, úředníkům,  umělcům a všem

Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa program socialismu. Jeho řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filosofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími.

Komunistická strana, která měla po válce velikou důvěru lidí, postupně jí vyměňovala za úřady, až je dostala všechny a nic jiného už neměla. Musíme to tak říci a vědí to i ti komunisté mezi námi, jejichž zklamání nad výsledky je tak veliké jako zklamání ostatních. Chybná linie vedení změnila stranu z politické strany a ideového svazku v mocenskou organizaci, jež nabyla velké přitažlivosti pro vládychtivé sobce, vypočítavé zbabělce a lidi se špatným svědomím. Jejich příliv zapůsobil na povahu i chování strany, která nebyla uvnitř zařízena tak, aby v ní bez ostudných příhod mohli nabývat vlivu pořádní lidé, kteří by ji plynule proměňovali tak, aby se stále hodila do moderního světa. Mnozí komunisté proti tomuto úpadku bojovali, ale nepodařilo se jim zabránit ničemu z toho, co se stalo.

Poměry v komunistické straně byly modelem i příčinou stejných poměrů ve státě. Její spojení se státem vedlo k tomu, že ztratila výhodu odstupu od výkonné moci. Činnost státu a hospodářských organizací neměla kritiku. Parlament se odnaučil rokovat, vláda vládnout a ředitelé řídit. Volby neměly význam, zákony ztratily váhu. Nemohli jsme důvěřovat svým zástupcům v žádném výboru, a když jsme mohli, nedalo se po nich zase nic chtít, protože nemohli ničeho dosáhnout. Ještě horší však bylo, že jsme už téměř nemohli důvěřovat ani jeden druhému. Osobní i kolektivní čest upadla. S poctivostí se nikam nedošlo a o nějakém oceňování podle schopností darmo mluvit. Proto většina lidí ztratila zájem o obecné věci a starala se jen o sebe a o peníze, přičemž ke špatnosti poměrů patří i to, že ani na ty peníze není dnes spolehnutí. Pokazily se vztahy mezi lidmi, ztratila se radost z práce, zkrátka přišly na národ časy, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter.    Viz pokračování…

Nepřipomíná Vám tento dokument popis současnosti?  

Bez potírání hlouposti a reakce těch občanů, kteří si uvědomují příčiny úpadku a pravděpodobnosti, co ještě může nastat - to nepůjde!

 

Autor: Milan Slatinský | sobota 6.4.2013 21:44 | karma článku: 16,63 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz