Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K zamyšlení do dalších dnů

Lidé zrající z těch nejprimitivnějších duševních pozic se domnívají, že není potřeba mít strach z podvádění, lhaní a okrádání. Jsou přesvědčení, že i když tu a tam, zbytek společnosti na něco přijde, je to vždy jen otázkou času, než se vše zase uklidní a život půjde dál. Ale – již za mnohem příznivější situace - oni budou mít nahrabáno a ostatní vyhrabáno! A co se stane? Nic!

Každý den přináší něco k lepšímu, je jen na nás, zda rodící se Dobro nenecháme zničit přítomnosti Zla.

***

      Tato jednoduchá filosofie se jeví pro mnohé jako krásná. Je v ní tolik chytrosti, jak dospět k cíli a udělat se pro sebe. (Říkají si chytráčci.)

      „Ano! A o to tu přece jde! Nebo ne?“

      Vždyť také lidé nejvzdělanější nedělají nic jiného a navíc po mnoho let tvrdí, že ani Pána Boha není potřeba se bát, protože neexistuje.

      „Kdyby přece byl, již dávno by udělal pořádek. Že jó, nebo ne?“

      Ano tak je to! Podívej, co z toho života máš, člověk se narodí a zemře, a co po něm zbude? Nic! A za nějaký čas, ostatní na něj zapomenou, stejně, jako na to, že byli někdy podvedení a okradení.

      „Ano, pravdu mají ti, co tvrdí, že pro nás má význam užívat si všeho, co nám jen život může poskytnout.“

      Takové přesvědčení je pro všechny, tím nejlepším argumentem, pro volbu správné životní cesty, aby se za ní jednou člověk nemusel stydět. Nakonec, také v zaměstnání musí lidé takovou činnost provádět a pokud se nad tím někdo pozastaví, nově odpovídají : „Je to moje práce!“ a bez známek výčitek svědomí. To mívají stejně jen ti zaostalejší, kteří tvrdost dostatečně netrénují. Podvádění, lhaní, okrádání a další výborné vlastnosti jsou přece tím nejlepším předpokladem dnešního úspěchu. Jen být v pravou chvíli na tom pravém místě.

      „No jó! Každý to štěstí nemá! Všechno je to o náhodě!“

      Není nic jednoduššího, než té náhodě pomoci. Podívej se, jak to dělají ostatní. Že nemáš na to náturu? Inu, kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Vždyť také to, že se jim přizpůsobíš, pokoušíš vlastně náhodu. A ještě takovým směrem, který většina považuje za správný.  

***

Patříte také k těm, kteří si myslí, že všechno je jen náhoda a máte radost, že do toho můžete zamotat tu svoji političku k urvání všeho, pro uspokojení svých potřeb?

 

      Doba k tomu vytvořila všechny předpoklady a nemůžeme se divit, že strhla tolik lidí k nesprávnému jednání a činům, které vytvářejí více a více, pevnější podmínky pro uskutečnění stále proradnějších způsobů přechytračení těch ostatních.

      Lidé nabývají během svého života zkušenosti, jak prosadit sama sebe na úkor těch ostatních a mají při tom pocity uspokojení. Nepozorují, že si tak plíživě vytvářejí prostředí pro vznik vlastního neštěstí. A také celé společnosti. Přibývající počet stejně chamtivých a otrlých spoluobčanů je jednou z příčin. Hnacím motorem bývá závist a touha po lepším žití. Bez taktického usměrnění vyvolenými, můžeme předpokládat vznik živelného prostředí, kde jsme schopní, při dnešním přesvědčení lidí, třebas se pozabíjet.

     Nabízí se odpověď na často kladenou otázku: Proč žijeme jen tak krátce?“

      Při představě, že zde budeme např. několik set let, uvědomujeme si nejen to příjemné, ale také právě to špatné, co známe ze svých zkušeností a především z činnosti těch mocichtivých a chamtivých. Náš život by se stál peklem na Zemi a vývoj směrem k Dobru (tj. k lidské dokonalosti) by se zastavil.

      A tak, pokud se náš život v budoucnosti někdy znatelně prodlouží, bude to zcela jistě až po té, kdy většina lidí dospěje k potřebné dokonalosti.

***

    Vánoční čas a přelom roku nám k zamyšlení nad životem vytváří tu nejlepší atmosféru.

 

      Položme si proto otázky, týkající se našeho bytí a také toho, zda jsme pravdivě informování a nejde jen o účelové zmatení nás všech.

     Proč tady jsme?

      Odkud jsme se tady vzali?

      Kráčíme při poznávání pravdy po té správné cestě, když drtivá většina lidí na světě je věřících?

      Jsou Češi-ateisté chytřejší než všichni ostatní?

    To jsou otázky, na které bychom měli všichni hledat odpověď.

      Pokud budeme přejímat názory těch, kterým jsme v posledních desetiletích dali možnost vyniknout v naší společnosti, pak budeme za světem očividně zaostávat, minimálně tak, jak zaostáváme. Naše národní charakteristika je již dnes v prvenství takových vlastností, které dominují u primitivů. Stačí se kriticky rozhlédnout okolo sebe. Jakoby mnozí lidé se zastavili ve vývoji k těm lepším lidským vlastnostem.

      Normální jedinec však v dospělosti by již měl být probuzen na takovou míru, aby dokázal hledat pro sebe tu správnou životní cestu a v případě politiků také pro všechny občany našeho státu.

      Jak a kde takovou cestu hledat a zná ji vůbec někdo?

      Pro mnohé je to jednoduché. Učit se pro získání „papíru“ od toho nejvíc možného vzdělání, najít si teplé a dobře placené místečko, seznámit se s životním partnerem, mít zdravé děti a přístup ke všem vymoženostem dnešního světa, mít všeho dosti, včetně peněz, majetku a společenského postavení.

      Dovedu si představit zklamání lidí, především těch nejmladších, kteří si sice ledacos představují, ale jak chutná nemohoucnost, bezradnost nebo strádání, nedokážou především pochopit, protože věří, že si za všechno může každý sám. Věřte, že ani matematika a logické myšlení při analýze nešťastných, nedokážou v přesvědčování to, co nakonec zmůžou vlastní prožitky těch špatných, horších a nejhorších životních událostí „na vlastní kůži“.

      Poznání je v uvědomění si, že mnohé věci jdou mimo nás a vytvářejí se tak nechtěně i podmínky k tomu nejhoršímu. Takové prostředí nám vytváří i společnost, kde žijeme, včetně bezprostředního okolí, s množstvím lidí na nejrůznějším stupni inteligence a lidskosti.

      Zkušenost nám ukazuje, že vytvářet správná rozhodnutí nelze bez hlubšího poznání sama sebe a okolí, což někteří z nás jsou schopni nalézt také ve své duši, jakoby to člověku někdo napovídal.

      Hledání správné životní cesty tedy nastává při sebepoznávání sebe, při denní rozmluvě se svoji duší. Většina si pak uvědomí, že  v naší mysli máme prožitky, jakoby již poznaného! (Což rozpoznáváme zejména v dětství.) Uvědomujeme si, nejen povědomá místa, zvyklostí, ale také, že některé věci se učíme snadno a k některým máme naopak odpor. Jakoby naše duše ledacos filtrovala a vytvářela podmínky pro realizaci života. V některých případech vidíme vyzrálost stejně starých mladých lidí pro nějakou činnost, kterou rádi vykonávají a nikdy se ji před tím neučili. U jiných zjišťujeme předpoklady, o kterých s jistotou můžeme říci, že nemůžou být v genech. Výsledkem je, čím dál, tím větší přesvědčení, že jsme tady již jednou byli.

      Podle mnohých myslitelů (Josef Zezulka, 1912-92) se naše duše dostává na svět opakovaně s větší a větší zralosti. Přináší postupně vývoj dokonalejších lidských vlastností a nápravu těch, které představují Zlo. Každý život je tak vlastně odrazem předešlé existence a vytváří zároveň podmínky pro další existenci, také té očistné. Ve směru vývoje k Dobru, tj. k lidské dokonalosti, vzniká něco nového a prospěšného, a škodící Zlo stále více a více zaniká. Tato skutečnost je v souladu s harmonii v Přírodě, což průběžně poznáváme.

       Dnešní psychologové v Česku, většinou  považují  pojem duše za nevědecký a své hlásání za empiricky podložené. Naše každodenní zkušenost však ukazuje, že toto tvrzení se nezakládá na pravdě! Nemožnost vysvětlit psychické děje nervovými mechanismy, stále více a více vytváří také tendence znalců, vrátit se k pojmu duše v jejím původním aristotelovském významu. (Aristoteles uvedl, že „duše je entelechii těla“, tedy působící účelnou silou! Entelechie znamená dle  psych. „mít cíl“.)

       Náš současný a uznávaný světonázor, jenž se převážně učí na školách a tvoří základ jednání na úřadech, nás degraduje z bytosti myslící a tvůrčí. Ve své jednoduchosti se vyčerpal a my jako společnost stojíme před znovu objevením duchovna, stejně, jako při únavě ze zprofanovaného způsobu náboženského života objevilo kdysi sedmnácté století hmotu.

      Materialisticko-mechanistická koncepce chápání světa se stala chladnou a bezohlednou, kde přestal býti prostor pro hřejivý rozvoj lidských, tvůrčích vlastností. Význam člověka byl zredukován na produkci, kvantitu a spotřebu! Podle toho také v mocenských a zákonodárných pozicích byli a jsou nyní tolerování takoví lidé, kteří vypadají ve smyslu naučeného pohledu jako nejschopnější, ale zároveň nám umožnili a umožňují poznání mylné koncepce a sebe samých, jako důsledku, vedoucího k nevyhnutelné záhubě!

      Náš svět vyžaduje nutně opravu a léčbu! Stejně tak naše duše, která v minulém století prošla silnou a ničivou palbou, a nyní čeká na své vzkříšení. Základem tak zůstává znovu objevení sama sebe před tlakem úřadů, medií a politického působení. Uvědomění však znamená také pokoru a úctu, která zároveň dokladuje citlivost člověka k životu a přemýšlení o něm.

      Vztah duše, těla a života nejvýstižněji popsal katolický filosof C.Tresmontant, který uvedl, že tělo nemůže existovat bez informace či oživení, bez toho je neživou hmotou. Duše organizuje hmotu, aby vytvořila živé tělo!

      Poznáváním své duše a podstaty, vytváříme také předpoklady pro přehodnocení názorů na naši existenci, kterou především předurčují naše skutky. Jsou lidé, kteří tyto věci nechápou, protože jim nebylo dopřáno vidět věci stejně, jako ti krátkozrací, kteří nevěří popisovanému obrazu za horizontem jejich vidění. Jsou také takoví, kteří chápat nechtějí, protože mají pocit, že stávající stav jejich bytí a názorů na něj, jim plně vyhovuje, neboť je neohrožuje v právě prožívaném blahobytu, nebo dokonce při současném uspokojování svých pokleslých potřeb např. v zaměstnání (agresivita, násilnosti, ponižování ostatních atd.), což jiná doba by jim nikdy nedovolila!

 

IGNORANTI, QUEM PORTUM PETAT, NULLUS SUUS VENTUS EST!

Tomu, kdo neví, do kterého přístavu pluje, nepomůže žádný vítr!“ (Seneca)

 

      Mnozí Češi si kladou otázky:

1. Co kdyby to, co se učí ve školách, co hlásají politici a státní úřednici, přece jenom nebyla pravda a člověk ve své dokonalosti nakonec vznikl jinak, než „nánosem“ náhod za dobu několika milionů let?

2. Co kdyby byla přece jenom pravda to, co říkají věřící o existenci člověka, posuzování jeho skutků a zrání jeho duše ?

3. Pak ovšem by bylo výhodnější dělat dobré skutky a vytvářet pro všechny prostředí Dobra, pravdy a krásy. Nebo ne? Myslíte, že odplata zlým lidem je jen strašení malých dětí?

 

     Nakonec něco z psychologie jinak:

Jen ten, kdo žije má vědomí,

pozorně otvírá oči a nastavuje uši.

Jen bytost lidskásvědomí,

protože je myslící

                                           a Člověkem s LIDSKOU DUŠÍ!

 

Jen pokrytec pravou tvář zahaluje

a svoji duši utajuje.

Však, když sám sebe zdůrazňuje,

na svou hruď při tom ukazuje

a umístění duše prozrazuje.

Přesto, že ví, kde má centrální nervovou soustavu,

nikdy při oslovení sebe, „JÁ“, neukáže si na hlavu!

 

***

Všem spoluobčanům přeji do Nového roku 2014, nejen zdraví a štěstí, ale také jasnou mysl a oduševnělé vědomí!

Autor: Milan Slatinský | pondělí 30.12.2013 12:37 | karma článku: 7,44 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.

15.1.2017 v 13:50 | Karma: 6,88 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz