Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrh zahrady a projektová dokumentace dle výběru na dálku

Zimní období je vhodné pro plánování nejen staveb rodinných domů, ale také zahrad. Tímto článkem bych chtěl inspirovat všechny zájemce k těm správným krokům k vytvoření pohodové zahrady, jako součásti bydlení a svého charakteru.  

         Dnešní doba nepřeje sadovnické profesi, která je díky špatným zákonům, silně diskriminována. Ze všech absurdit nejvíce škodí uzákonění sadovnických služeb jako volné živnosti a absence sadovnických norem, které u nás mají pouze doporučující nezávazný význam. 

      Spolu s dalšími chybami při správě zeleně, byl vytvořen na mnohých místech republiky stav, za který se musíme věru stydět. Zvláště v místech, kde se konají mezinárodní akce si cizinci musí o nás jistě myslet, že jsme primitivové, kteří by se měli od nich mnoho učit.

      Mnohé zrealizované investice do zeleně jsou doslova proti zdravému rozumu. Například výsadby platanů do mobilních betonových kontejnerů (pokud neuschnou, dojde ke zvětšení hmotnosti až na úroveň vývratu na kolemjdoucí a na vozidla), výsadby v blízkosti inženýrských sítí, výsadby znemožňující přístup opravářů, záchranářů, hasičů apod., nevhodné ořezy stromů, nebo nedostatečná údržba trávníků, které již trávníkem dávno nejsou vzhledem k tomu, že na plochách převládají porosty plevelů a náletů, a také díky velkým nerovnostem, vzniklých po odkopech opravářů podzemních vedení. 

      Vzhledem k tomu, že od začátku tohoto tisíciletí nám politici připravili mnoho dalších neuvážených zákonů a nařízení, rozpadly se definitivně sehrané týmy sadovnických odborníků a na jejich místo nastoupili živnostníci bez odbornosti, kteří chtěli jen získat jisté peníze z veřejných financí. Nezřídka je tento kruh uzavřen funkcionáři samospráv.

      Vznikl tak diletantský a laický přístup ke správě zeleně, kde absolventi odborných škol na všech stupních, nemají nejen šanci získat opravdovou každodenní odbornou praxi, ale nejsou také schopni učit kompetentní lidí základním sadovnickým znalostem, nebo provádět odborné práce hluboko pod cenovým minimem, jenž nabízejí různí "konkurenti", kteří buďto hledají jen přechodnou nějakou práci, nebo tím chtějí najít například odbytiště rostlinného materiálu, jenž mají skladem. 

      V takových podmínkách se u nás jen těžce hledají sadovníci, kteří mají vytvořit výtvarnou sadovnickou kompozici zahrady s idejemi, navazujícími na přírodu, okolí zástavby a především na zájmy uživatelů rodinného domu. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl napsat tento článek pro všechny zájemce o pohodovou zahradu.

      ***

      Dnes jsme všichni obklopení technickými vymoženostmi, které nám umožňují rychlou a přesnou komunikaci natolik, že zákazník může být na dálku účasten vzniku návrhu a projektové dokumentace, pro kterou stejně předkládá zahradnímu architektovi potřebné podklady.

      Je samozřejmé, že účast autora na místě samém bude vždy nejvýhodnější, ale také způsob na dálku může přinést řadu výhod, zejména pro zadavatele zpracováni studie zahrady.

      Zadavatel tady nejen ušetří na ceně projektu zahrady, ale zároveň rozhoduje odsouhlasením rozpracovaného stavu a konzultacemi pomoci internetu. V případě zájmu, můžeme o některých kompozicích rozvinout diskuzi čtenářů na těchto stránkách blogu.

      Návrh, jak taková tvůrčí práce zadavatele a sadovníka může probíhat, uvádím v následující části tohoto článku. (Můj kontakt je uveden v textu pod fotem.)

      Věřím, že většinu zahrad můžeme zvládnout společně se zadavatelem a zároveň objednatelem projektu zahrady, a že osobní návštěva zahrady bude nutná jen v případě zásadních nejasností. 

      

ZPRACOVÁNÍ PODKLADŮ:

          Na obrázku je smyšlený objekt, který nám poslouží jako příklad pro zjišťování podkladů pro projekci zahrad.

1. KROK

Nejdříve zakreslíme půdorys rodinného domu, nejlépe v měřítku 1:100 (1 metr odpovídá 1 cm na nákresu). Od něj pak pásmem změříme vzdálenost dalších bodů pozemku a případných dalších objektů, jak je to zřejmé z plánku. Zásadou je, že z minimálně dvou pevných bodů (na stavbě), pásmem vyměříme další bod jiného zahradního objektu. V našem případě jsou to například sloupky oplocení. Strany oplocení očíslujte a popište, včetně rozměrů (sloupky, výplň polí, podezdívka). Případně doplňte fotem.
Pořiďte základní fotografie a do nákresu označte stanoviště fotografa. Po zaslání nákresu a fotografií, obdržíte základní plánek pozemku s rastrem (měřítko 1:1) viz obrázek. Do tohoto plánku můžete pak snadněji zakreslovat další požadované údaje. 

Zaměřování pozemku

2. KROK

Stejným způsobem, jako oplocení či hranice pozemku, zaměříme pásmem a zakreslíme všechny stávající zahradní prvky. Nejdůležitější je zásada, vždy nový bod zaměřit ze dvou pevných bodů, nejlépe stavby. Pokud se jedná o zlomy nebo oblouky chodníků, zaměřte také tyto body. V nákresu heslovitě popište všechny prvky a podrobně je popište v příloze.

Pořiďte fotografie a do nákresu označte stanoviště fotografa (fota očíslujte). Po vyhotovení Vám zašlu plánek k odsouhlasení správnosti.

Zaměření zahradních prvků

3. KROK

Výšky terénu - Začátek měření (0,00) zvolte v jednom rohu stavby. Čím přesněji výšky zaměříte, tím věrnější bude zobrazení skutečnosti a také přesnější budou případné odkopy, navážky a přesuny hmot.

Zaměření výšek terénu

V konečném zpracování je pak barevné rozlišení - viz obrázek

Barevné rozlišení výšek

4. KROK

 Zakreslete inženýrské sítě

Inženýrské sítě

5. KROK

Inventarizace dřevin a dalších rostlin - Zaměřením a zakreslením ze dvou pevných bodů, zakreslete a popište všechny rostliny. Záhony a keřové skupiny stejného druhu stačí označit jako skupinu s počtem roslin. V případě záhonu s více druhy, který se bude likvidovat, plně postačí označit jej jako směs trvalek apod.

K plánku inventarizace připojte fotografie se zakreslením stanoviště fotografa. Další údaje o rostlinách uveďte v seznamu rostlin, viz příklad.

Inventarizace dřevin

Připojte seznam rostlin viz tabulka

Inventarizace - seznam rostlin

Pro názornost uvádím tabulku inventarizace 

Inventarizace tabulka

Každá rostlina má svoji sadovnickou hodnotu, podle které se rozhodujeme k dalším agrotechnickým opatřením, popřípadě k jejich odstranění. Mnohé rychle rostoucí druhy lze nahradit, ale na vzrostlý vzhled většiny dřevin  si musíme nějaký čas počkat. Mnohdy je to i několik desetiletí.

Nejčastěji se pro stanovení sadovnických hodnot dřevin používá metodika dle profesora J.Machovce, jejichž stručný popis uvádím:

5 bodů - NEJHODNOTNĚJŠÍ DŘEVINY

Jsou to dřeviny absolutně zdravé a nepoškozené, tvarem i celkovým habitusem koruny odpovídající druhu, bez pozorovatelných poškození, zavětvené až k zemi, avšak ještě v plném růstu a.vývoji.

Do této kategorie patří dřeviny, u nichž je vzhledem k předpokládané délce dosahovaného stáří předpoklad, že mohou svou sadovnickou funkci plnit ještě po řadu desetiletí.

4 body - VELMI HODNOTNÉ DŘEVINY

Zdravé dřeviny, typického tvaru, odpovídající příslušnému druhu nebo kultivaru, v celkovém habitusu, nanejvýš nepatrně narušené nebo poškozené. Například bez větví nejspodnějšího patra, mírně nahnuté nebo s drobnými volnými prostory v koruně apod. Velikostně rozvinuté alespoň tak, aby dosahovaly přibližně polovinu těch rozměrů, které jsou na daném stanovišti schopny maximálně vytvořit.
Stejně jako v předcházející kategorii musí mít dřeviny předpoklad rozvoje pro řadu dalších desetiletí při udržení dosažené kvality. 

3 body - DŘEVINY PRŮMĚRNÉ HODNOTY

Dřeviny zdravé, respektive jen nepatrně proschlé, ale bez chorob a škůdců, kteří by se mohli rozšiřovat. Dřeviny v této kategorii se mohou tvarově lišit i velmi podstatně od původního typu. Patří sem například dřeviny vysoko vyvětvené, avšak takové, u nichž je předpoklad obrůstání po osvětlení kmene, případně takové, které podržují své estetické a funkční hodnoty i při silném vyvětvení, dřeviny s jednostrannou, ale stabilní korunou apod. Patří sem rovněž dřeviny tvarově i vzhledově typické, avšak dosud menšího vzrůstu, který nedosahuje poloviny normálních rozměrů daného druhu na posuzovaném stanovišti. Také u této kategorie musí být předpoklad dlouhodobého rozvoje!

2 body - DŘEVINY PODPRŮMĚRNÉ HODNOTY

Patří sem dřeviny značně poškozené, dřeviny velmi vysoko vyvětvené, bez předpokladu obrůstání po prosvětlovacích probítkách, dřeviny staré a málo vitální, výrazně prosychající,vydoutnalé, případně i jinak silně poškozené. Předpoklady dalšího vývoje jsou značně omezené, jak v čase, tak v kvalitě. Patří sem  hlavně takové dřeviny, u nichž nelze předpokládat zlepšení jejich kvality. Nesmí to být však dřeviny ohrožující bezpečnost lidí nebo porostů. Při výhledových úpravách porostů se počítá s jejich odstraněním!

1 bod - DŘEVINY NEVYHOVUJÍCÍ

Dřeviny velmi silně poškozené, nemocné, napadené škůdci, zvláště takovými, kde hrozí nebezpečí šíření na ostatní porosty, dřeviny odumírající a odumřelé, dřeviny, které ohrožují bezpečnost návštěvníků (například nebezpečí zřícení na cestu), dřeviny, které svou existencí výrazně poškozují kvalitu cennějších exemplářů (například dřeviny vzrůstající do korun kvalitních a zvláště světlomilných stromů) a dřeviny jinak bezprostředně ohrožující daný prostor a jeho vývoj.
V této kategorii jsou dřeviny bez jakýchkoliv předpokladů dalšího vývoje. Při řešení ploch a výhledu sadovnických úprav je nezbytné tyto dřeviny okamžitě nebo v co nejkratší době odstranit!

      Věřím, že většina čtenářů si po přečtení tohoto hodnocení uvědomí, že nevhodným vysazením a špatným ošetřováním dřeviny majitelé znehodnocují a vytváří často podmínky, ohrožující naše zdraví a životy a to nemusíme umět posuzovat ideje kompozice, které znehodnocují z hlediska cílů zadavatele a maří tak vložené investice. Zcela jistě by toto hodnocení mělo být všeobecně známo!

Málo kdo si uvědomuje, že i malý špalek dřevní hmoty má tak velkou váhu, že je schopen zabíjet. Nevhodným řezem, poškozením kotvicího kořenového systému např.po odkopávkách, narušujeme rovnováhu, kterou si každý strom přirozeně vytváří. Jsou to chyby z lidské hlouposti!

6. KROK

Popis stavby (rodinného domu) a dalších stávajících objektů

Aby  pohledy na prostor, jenž je určen pro tvorbu kompozice, byly co nejvěrnější, je nutností zjistit míry  stavby (rodinného domu) a dalších objektů. U rodinného domu kromě půdorysu, který již máme zakreslený, potřebujeme dále znát následující údaje:
Rozměry střechy – rozměry  stěn
Typ střechy (plochá – šikmá – přesahující šikmá)
Materiál stěn – materiál střechy – materiál přesahu. Vše s uvedením barev.
Výška stěn – sklon střechy – přesah střechy 
Fotodokumentace všech stěn – v  nákresu očíslovaných
Na jednotlivých stěnách zaměřte a zakreslete rozměry  oken, dveří, pásů apod., jejich odsazení zleva a odsazení zdola (viz obrázky).

Informace o RD
Informace o RD

Jednotlivé objekty na stěnách popište, zejména: rozměry a barvu, tloušťka rámu, příček – zapuštění v cm – barva výplně – počet příček svislých – počet vodorovných příček – vzdálenosti mezi nimi.

U všech ostatních stěn rodinného domu proveďte podobný postup. Podobně také zakreslete všechny další stávající objekty (například garáž, kotec pro psa apod.).

7. KROK - FOTODOKUMENTACE

Pořiďte fotografie, případně video objektu, pozemku a okolí. Dále pak ze všech důležitých stanovišť a také pohledů z oken, balkónů a teras s uvedením místností, odkud návštěvníci budou mít výhled. Fotografie očíslujte a zakreslete do plánku.

K tomuto účelu zadavateli pošlu situační plánek po prvním zaslaném podkladu se zaměřením pozemku a s půdorysem staveb, s rastrem 1 x 1 m.

(Důležité jsou výhledy do okolí se zvýrazněním těch pohledů, které mají být zacloněny, nebo těch, které mají být zachovány a jsou krásné či potřebné. V případě, že je neurčí zadavatel, ponechává tím rozhodnutí na autorovi kompozice.
 Z fotografií by mělo být také zřejmé, jak je celý prostor začleněn ve stávající zástavbě nebo přírodě.)

8. KROK – Popis porostů a půdních podmínek

V nákresu označte místa a uveďte jaké se zde nacházejí porosty (trávník, zaplevelený trávník, plevele, nálety, stařina (nesečená uschlá tráva)), 
označte kde je půda zamokřená, jak je rozdílná hladina spodní vody,
 jaká je půda: propustná – nepropustná; kamenitá - jílovitá – písčitá – hlinitopísčitá; kyselá – neutrální – zásaditá; s vysokým, průměrným či nedostatečným obsahem humusu; půda, kterou bude nutno vyměnit nebo očistit od větších kamenů (uveďte množství a objem jednotlivých kusů), stavebního materiálu apod. 
Dále zakreslete například pařezy, které bude nutno odstranit s uvedením průměru.

9. KROK– Klimatické podmínky

Uveďte nadmořskou výšku; 
uveďte průměrnou roční teplotu, především obvyklá minima a maxima; 
zvláštnosti dané lokality;  
označte v nákresu převládající větry; 
mrazovou kotlinu; 
frekvence záplav; 
množství srážek; 
množství sněhu v zimě apod.

10. KROK – Bližší určení lokality

Označte v nákresu světové strany;

popište zajímavostí dané lokality;

uveďte přesnou adresu lokality;

Popište všechny skutečností, které můžou ovlivnit úspěšnou tvorbu zahrady.

Autor: Milan Slatinský | neděle 15.1.2017 13:50 | karma článku: 6,88 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Milan Slatinský

Člověk je když ..., omyl není vyloučen

Naším nezaměnitelným cílem je nepochybnost při poznání pravdy. Nelze se k tomu vzdělávat, ale musí se poznávat vlastními zážitky a myšlením, což předpokládá, vyrovnat se s omyly, klamy a překonávat bariéry lží, které jsou v cestě.

25.9.2019 v 15:15 | Karma: 6,32 | Přečteno: 216x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Má u nás naději návrat vlády lidu?

Neuvěřitelné je u nás posilování nesoudných, méně dokonalých a mravně pokřivených lidí, kterým představitelé moci umožňují seberealizaci, zatímco lidé s ambicemi být prospěšní společnosti, jsou potlačování a existenčně stresování.

17.9.2019 v 13:21 | Karma: 13,14 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Milan Slatinský

Český chamtivec u moci si může dělat u nás, co se mu zlíbí.

Kde otrlí chamtivci vládnou, šíří se za nimi příšerný smrad. Zápach zkažených antisociálů, jejichž hlavou bývá často psychopat.

23.5.2018 v 15:33 | Karma: 18,84 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Kroky k poznávání pravdy (I. - tvorba podmínek pro vládu lidu)

Spravedlnost a pravda nikdy nebyla výsledkem činnosti českých právníků, ekonomů, parlamentu, vlády či herců, ale především filosofickou pravdu nacházel vždy velký počet lidí ve společnosti v masovém měřítku.

7.9.2017 v 16:31 | Karma: 8,73 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Milan Slatinský

Představuje pro nás společnost jistotu?

Komu je dovoleno víc, než je zdrávo, chce víc než na co má právo. Je snadné přemoci toho, kdo se nebrání. A je těžké zbavit se chyb, které s námi vyrostly.

26.4.2015 v 15:36 | Karma: 5,63 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Ne vlastní vinou, ocitl jsem se v důchodě. V životě jsem se naplno věnoval zahradní architektuře, ekonomice, finančnictví, šachům a hledání podstaty našeho myšlení a inteligence, vytvářející stupně lidskosti a chápání, zejména krásy a lidského cítění.

V současnosti se zabývám projektováním zahrad, úspěšnému zhodnocení financí v otevřených investičních podílových fondech a hráním šachů.

Politika dneška mě vyvádí z míry a jsem přípraven se přidat ke všem, kteří chtějí docílit návrat k čestnosti, národní hrdosti, přirozené morálce a zdravému rozumu, bez používání nejrůznějších modifikací klamání, které nás zatlačuje do společenského bahna a vytváří podmínky pro naše neštěstí.

Kontaktovat mě můžete na č.mobilu 605 783 045 a emailu delfin.fin@email.cz ;

www.projekt-zahrady.webnode.cz